#andereschoenen wandelworkshop – FEESTZIN ’23

#andereschoenen wandelworkshop – FEESTZIN ’23

Moviganta WandelMentor sluit 2023 af in stijl !

De laatste #andereschoenen wandelworkshop van ’23 – FEESTZIN – verbindt de beleving van stilte, rust en ruimte met menselijke ontmoetingen. Dit evenement op zondagnamiddag 10 december en zaterdagnamiddag 16 december straalt kalmte en harmonie uit.

Het vinden van een passende plek

Voor FEESTZIN zocht ik een plek die uitnodigt tot stilte, gesprek en vreugdevol samenzijn. Uiteindelijk viel mijn keuze op de (ruimere) omgeving van Abdij van Park, een van oudsher mooie, betekenisvolle open plaats en een stiltegebied met nu ook een stilteplek. Dat alles net buiten het levendige Leuven – bingo!

© Lea Winkeler – vijvers van Abdij van Park

De zoektocht naar een aangepaste plek verdient aandacht, want zij is de grond voor een kwaliteitsvolle wandeling. De plaats bepaalt immers mee de aard van een wandeling.

De wandeling als kunstvorm

In die context citeren de auteurs David Le Breton (Ode aan het wandelen, Waerbeke, 2018, p. 83 – 85) en Ton Lemaire (Met lichte tred. De wereld van de wandelaar, Ambo | Anthos, 2019, p. 49 – 52) de Duitse filosoof Karl Gottlob Schelle. Hij was bevriend met Immanuel Kant en schreef in 1802 een essay over het wandelen: Die Spaziergänge oder die Kunst spazieren zu gehen.

Voor Schelle is wandelen een lichamelijke en geestelijke activiteit, die je puur voor je plezier, onbevangen en vrijmoedig, kan beoefenen en die je dan een gevoel van belangeloos welbehagen geeft. Die onbaatzuchtige gemoedsrust tijdens het wandelen verheft je wandelingen tot kunst. Welteverstaan, enkel op voorwaarde dat je geest tijdens het wandelen vrij is van allerlei besognes en gedoe, zodat je, geheel zonder afleiding, open en ontvankelijk in de wereld kan staan.

Als wandelaar ben je als een spiegel van de dingen om je heen. Je geeft je over aan het esthetische schouwspel van de natuur, ook al beïnvloedt je gemoedstoestand wat je ziet.

Wie in de natuur wandelt en daarbij te diep en te veel over zichzelf reflecteert, verliest uiteindelijk zichzelf. Focus je tijdens een wandeling daarentegen uitsluitend op het observeren en bestuderen van de natuur, dan bezwaar je evenzeer je zelfontplooiing en persoonlijke groei.

Het flaneren in de stad en kijken naar de mensen en hun gedrag rekent Schelle tot de essentiële menselijke behoeften aan een sociaal leven. Zulke stadswandelingen kunnen een tegengewicht vormen tegen de vervreemding tijdens gewandel op het platteland. Maar enkel tot op zekere hoogte, want ook de stedeling riskeert vervreemding, stadsmensen kunnen de connectie met de natuur verliezen.

Het zoeken naar evenwicht

Nog steeds volgens Schelle houdt de ‘ware’ wandeling daarom altijd, of je nu solo, met twee of in groep wandelt, balans tussen stad en natuur, tussen samenzijn met anderen en alleen zijn.

Ca. 100 jaren later, in 1906, schrijft de Nederlandse onderwijzer, veldbioloog en natuurbeschermer Eli Heimans (vooral gekend om zijn Geïllustreerde Flora van Nederland), in een ontroerende inleiding bij zijn boekje Wandelen en Waarnemen. Geïllustreerde schetsen uit het leven van planten en dieren, dat hij zowel het maatschappelijke leven in de drukte van een (grote) stad als de sereniteit van de natuur op het platteland nodig heeft om gelukkig te zijn.

Trouwens, steeds nieuwe, verrassende verbindingen leggen tussen de stedelijke en landelijke wandelrealiteit is een gedachte die Moviganta al langer dan FEESTZIN beweegt. (zie mijn eerdere blogbericht Wat is jouw favoriete wandelplek?).

Aangenaam lichtvoetig

Het leuke aan Schelle’s traktaat is zijn blije, opgeruimde toon. De stelling, dat een wandeling een vreugdevolle bezigheid met maatschappelijke relevantie is, past zonder meer bij deze feestelijke wandelworkshop.

Wat mag je verwachten?

FEESTZIN is een sereen en evenwichtig samenspel van het stadsleven met de omliggende natuur, op smaak gebracht met aangepaste poëzie, stukjes literaire teksten en een Marokkaanse theeceremonie.

We komen bijeen in Medina Leuven, het Marokkaanse theehuis/restaurant in de Blijde Inkomststraat 31a in Leuven. Daar maken we eerst kennis met elkaar. Vervolgens wandelen we naar Abdij van Park en ruilen we de bedrijvige drukte van de stad in voor de rust en ruimte van de groene rand.

Tijdens onze wandeling nodig ik je afwisselend uit tot momenten van stilte, reflectie en actieve dialoog.

Weer in Medina aangekomen blikken we nog even samen terug op onze wandeling. Ondertussen genieten we van de warme gastvrijheid van chef Akkacha Benazzouz en zijn vers bereidde Marokkaanse thee met bijbehorende hapjes.

© Lea Winkeler

Kortom, FEESTZIN is een verbindend-heerlijk-eerlijk-gezellig samenzijn.

Is jouw feestzin geprikkeld en wil je graag participeren?

Wees welkom !

Het volledige programma en inschrijvingsformulier vind je in de kalender en achter deze knoppen:

Mijn #andereFEESTschoenen staan alvast klaar. Ik kijk er naar uit je op één van de FEESTZIN namiddagen te mogen ontvangen.

Liefs,

Je WandelMentor Christine

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *