Op verkenning voor AVONDZIN

Op verkenning voor AVONDZIN

Ich liebe meines Wesens Dunkelstunden,

in welchen meine Sinne sich vertiefen;

in ihnen hab ich, wie in alten Briefen,

mein täglich Leben schon gelebt gefunden

und wie Legende weit und überwunden.

– Rainer Maria Rilke

Ik heb de donkere uren van mijn wezen,

waarin mijn zinnen zich verdiepen, lief;

in hen heb ik als in een oude brief

mijn daaglijks leven reeds geleefd bevonden,

voorbij en als legende overwonnen.

– Vertaling: Gerard Kessels, Het getijdenboek/Das Stunden-Buch, Uitgeverij Ijzer, Utrecht, 2023, p. 17

Ik heb de donkere uren van mijn wezen
waarin de zinnen zich verdiepen, lief

De kiem van AVONDZIN (de #andereschoenen wandelworkshop op 29 en 30 september in en rond Perrebos) zit vervat in dit vers, vooral dan in het woordje ‘donker‘.

Donker als metafoor voor’ essentie’

Het gehalte van het begrip ‘betekenis’ heeft iets heel concreets en aards. ‘Zin’ is diep geworteld in de realiteit…

De reflectie die ik mij maakte bij het lezen van dit gedicht van Rilke was de trigger voor mijn nieuwe wandelworkshop AVONDZIN.

Vragen beantwoorden met je zintuigen

’s Avonds beweeg je je langzamer en aandachtiger in het landschap dan overdag. Om je verminderde zicht te compenseren ben je plots meer aangewezen op je hoor-, tast- en reukzin en dat vergt behoorlijk wat aanpassingsvermogen. Als je na valavond wandelt moet je veelvuldig alert zijn. Een avondwandeling buiten, in een donker landschap is een goede oefening om de werkelijkheid in haar totaliteit waar te nemen. De donkere uren nopen je te vertragen en even stil te staan in het leven. Dunkelstunden zijn momenten waarin je de wereld om je heen tot in de kern leert begrijpen.

Op prospectie in Perrebos

Op donderdag 7 september zijn woudloper Joost en ik voor AVONDZIN op verkenning geweest. Overdag welteverstaan, nu zochten we in eerste instantie een veilig parcours dat ook in het donker goed bewandelbaar is. We hebben een gevarieerde wandeling van net geen 3 km door weide- en boslandschap gekozen.

Over de Perre tussen Opvelp en Beauvechain valt heel wat te vertellen: de taalgrens loopt hier, het ruimere landschap is deel van een natuurcorridor en brongebied van meerdere riviertjes, dit privébos bezit een eigen kapel met kruisweg en, last but nut least, op 7 december 1863 sloeg een brokstuk van een grote meteoriet in Perrebos in…

De stem van het bos

Veel boeiende verhalen óver Perrebos, maar wat heeft het bos zélf te vertellen?

Heel wat! Aardeachtige mosgeur, krakende takken, ritselende bladeren, ruisende bomen en diepzacht uilengeroep… Tijdens AVONDZIN luisteren we samen naar het verhaal dat dit stukje woud ons in geuren en kleuren wil vertellen.

Stap voor stap maken we ons Perrebos eigen. Tot we er zó vertrouwd mee zijn dat we het ook met gedoofde lichten kunnen bewandelen, of toch zeker een stukje van het parcours.

AVONDZIN wordt een oefening om de natuur en de duisternis volledig toe te laten, zodat we het rijke pallet aan kleuren, geuren en geluiden in al haar facetten en met andere ogen leren ‘zien’.

Dat maakt van AVONDZIN misschien wel de meest complete wandelervaring op #andereschoenen.

Interesse? Hieronder kan je nog inschrijven.

Graag tot AVONDZIN, op #andereschoenen!

Je wandelmentor Christine

2 reacties

Avondzin was een speciale ervaring. Samen in groep je zintuigen voelen verscherpen en genieten. Het was een heel mooie afsluiting van de dag. Goed idee en super georganiseerd, met veel verrassingen!

Dit doet me oprecht plezier, Joanna!

In het voorjaar overweeg ik een nieuwe AVONDZIN bij volle maan, hoogstwaarschijnlijk rond 24 februari ’24.

De afsluitende gespreksronde gisterenavond inspireerde me tot iets vergelijkbaars, maar dan ‘in omgekeerde richting’: vanuit donker naar licht stappen; een workshop dus met een ochtendwandeling, om de zonsopgang en het ontwakende leven te ervaren. Misschien iets voor de maand maart?

Groetjes!
Je wandelmentor Christine

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *