#andereschoenen_05

#andereschoenen_05

Vandaag kijk ik met #andereschoenen naar ‘vertrouwen’.

Dit thema heb ik al eens aangesneden, maar omdat het zo fundamenteel is voor werkgeluk maak ik er graag een extra ommetje voor.

Vertrouwen is geloven dat de ander eerlijk en betrouwbaar is.

Binnen bedrijven, organisaties en overheidsdiensten speelt vertrouwen een cruciale rol. Een team dat functioneert op basis van vertrouwen is een veilige, warmhartige plek waar collega’s met elkaar verbonden zijn. In zo’n team heerst een wij-gevoel: mensen werken samen aan een gemeenschappelijk doel, waardoor het risico op burn-outs geringer is.

Leiding geven op basis van vertrouwen sluit het vermogen in om aan een team vrijheid te geven en de autonomie van medewerkers te respecteren.

Helaas zijn heel wat werkstructuren nog steeds topdown georganiseerd en heerst er in veel teams dikwijls wantrouwen.

Misschien herken je je in de manager die eenzijdig de taken bepaalt en verdeelt en daarna het opgelegde werk controleert?

Die hiërarchische en controlerende aanpak is niet enkel een weinig benijdenswaardige en ondankbare invulling van je leidinggevende rol, dit systeem ondermijnt ook het geloof in de ander en zonder het te willen verlies je respect en zet je je medewerkers tegen elkaar op.

Als de sociale cohesie afbrokkelt sluipt de concurrentiegedachte je team binnen. De aspiraties van je medewerkers liggen dan niet meer in lijn met het gemeenschappelijke doel. Het wordt ieder voor zich. In een door wantrouwen verdeeld team is er veeleer sprake van tegenwerken dan van samenwerken aan een groter goed!

Om uit de impasse van de ik-cultuur te geraken moet je tijd maken voor menselijke verbinding en evenwaardig contact. Investeer in kwalitatieve, duurzame en betekenisvolle teambuilding, het loont!

https://moviganta.be/aanbod-voor-bedrijven/

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *