#andereschoenen_04

#andereschoenen_04

#andereschoenen zijn kleine inspiraties tot wat ik eerder ‘verwandelen’ noemde, wandelen om te veranderen.

Nur aufs Ziel sehen verdirbt die Lust am Reisen.” (Louter kijken naar de bestemming bederft het plezier van het reizen.)

Dit citaat van Friedrich Rückert schoot mij te binnen, nadat ik onlangs een groepje oud-collega’s op een wandeling mocht begeleiden. Na afloop kreeg ik nl. van een van hen, Tom V., volgend leuk berichtje binnen: “Supergezellig, deugddoend én inspirerend. Ik had merkelijk méér energie die avond dan normaal, een bewijs dat er muziek in Moviganta zit.”

Ongetwijfeld ken je de vele troeven van wandelen. Je weet dat wandelen de creativiteit stimuleert, de doorbloeding verbetert en goed is voor de samenhorigheid. Maar heb je ook al eens over de essentie van wandelen nagedacht? Wat precies maakt wandelen zo krachtig?

De essentie van wandelen ligt in de vrijheidsbeleving.

Als je wandelt, beschik je autonoom over ruimte en tijd. Je kijkt nieuwsgierig naar de natuur, je leeft in het moment en je bent ontvankelijk voor invloeden uit zintuiglijke en emotionele waarneming.

Al wandelend beweeg je bewust en krijgen je reizen zin. Belangrijke aspecten van betekenisvolle groei vallen dan samen: een duidelijk doel, de bestemming die richting geeft en die je binnen een bepaalde tijdsspanne wil bereiken en het afgelegde traject, de weg die je verwezenlijkt hebt en die waarde geeft aan je doel.

Dit samenvallen van doel en waarde, van richting en zin maakt dat wandelen zo plezierig is en zo’n deugd doet.

Kijk je met de ogen van Rückert naar het huidige management en HR, dan zie je dat je het lineaire, causale denkpatroon mag loslaten. Bewandel de circulaire weg van vertrouwen en autonomie geven. Creëer tijd en ruimte voor betekenisvolle verandering. Communiceer daarbij helder en transparant en voorzie regelmatig diep overleg op basis van gelijkwaardigheid.

Organiseer authentieke groepsmomenten van verbondenheid, veerkracht en creativiteit. Scherp ieders betrokkenheid aan en geef de motivatie binnen je team een ware boost. Investeer in een tevreden team, het loont!

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *