STILTE – #andereschoenen wandeling in Nodebais

STILTE – #andereschoenen wandeling in Nodebais

Geen stilte is leerzamer dan die der liefde, en deze alleen behoort aan niemand dan aan onszelf.

– Maurice Maeterlinck in Stilte (uit De schat des hartenLe trésor des humbles, vertaald door G.M. van der wissel-Herderschee, S.L. van Looy, Amsterdam,1897), Waerbeke, 2016, p. 14.

In 1896 publiceerde de Belgische schrijver en winnaar van de Nobelprijs voor literatuur Maurice Maeterlinck, boegbeeld van het symbolisme, een bundeling van dertien essays onder de titel Le trésor des humblesDe schat des harten. Het eerste essay uit deze bundel, Le silence, is een korte, evocatieve lofzang op de stilte.

Onze zomers gaan met veel lawaai gepaard, ergens vindt altijd wel een festival of ander evenement plaats. Dat is fijn, maar tussen al die gezellige drukte door heb je ook baat bij reflectieve momenten en constructieve stilte.

Aan het begin van de zomervakantie laat Moviganta daarom de actieve stilte spreken. Want: “het woord is groot, maar het is het grootste niet… het woord is voor den tijd, het zwijgen voor de eeuwigheid. Zoodra we elkaar wezenlijk iets te zeggen hebben, zijn we verplicht te zwijgen“, aldus Maeterlinck in Le Silence.

Anders wandelen

Tijdens deze #andereschoenen wandeling op 7 juli en 11 juli beleven we samen de waarde van stilte in het landelijke Nodebais (Nodebeek). Een mooie rustige plek in Waals Haspengouw met een rijk agrarisch erfgoed en ook de stek van veel kunstenaars zoals schilder en beeldhouwer Claude Rahir (* 1937 – † 2007), keramist en verbinder Max van der Linden (* 1922 – † 1999) of beeldhouwer en juwelenmaker Lucienne Camus (* 1940).

Boerderij Des Vignes, eerste helft van de 18de eeuw.

Stilte en schoonheid als bron van inspiratie

Maeterlinck en van der Linden zijn onze gidsen. Beiden probeerden het mystieke op hun eigenste manier te openbaren. De een zonder, de andere met religie. In hun werk komen innerlijke thema ’s zoals stilte, schoonheid, vriendschap, liefde en dood aan bod. De ‘grote’ thema’s, waaraan alle mensen altijd en overal onderworpen zijn, evoceren zij met symbolen en metaforen die de onzegbare en onzichtbare werkelijkheid suggereren. Met beelden verschaffen zij toegang tot de diepe, intieme werkelijkheid.

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Goede Bijstand of Gosinkapel. Tussen 1950 en 1965 versierde Max van der Linden de kapel uit1836 met veelkleurige keramieken. De beelden vertellen het verhaal van de kleine Marie-Thérèse Gosin, de grootmoeder van de kunstenaar.

Bovenstaande werken en nog andere ontdekken we samen op 7 en 11 juli. Raadpleeg voor informatie mijn kalender.

Lees in dit verband ook mijn mijmering Stilte werkt, die eerder in Wandelzin verscheen. Over de gezonde werking van stilte, rust en wandelen in open ruimte.

1 reactie

In stilte andere mensen leren kennen en landschappen ontdekken kan ook. Het is een probleem als het niet zou kunnen. Het is een heel leuke ervaring! En een pluim voor de fijne organisatie.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *