Winterreise – winteren op #andereschoenen

Winterreise – winteren op #andereschoenen

Au milieu de l’hiver, j’ai découvert en moi un invincible été.

– Albert Camus

(“Midden in de winter ontdekte ik een onoverwinnelijke zomer in me.” – Albert Camus)

Winter – alles lijkt doods – kaal, koud en kleurloos…

en toch. Kijk je aandachtig naar het geraamte van een winterboom of -struik dan zie je aan de naakte takken kleine knopjes zitten. Haast onzichtbaar nog, want veilig bedekt met dikke houtige schubben tegen de vrieskou, maar toch zijn ze er. De plant heeft haar knoppen in de zomer gevormd en straks, als het lente wordt, barsten ze in alle hevigheid open.

Je kan veel leren van de natuur in de winter. Als je de winter toelaat in je leven en zijn ritme volgt, als je kijkt naar wat er wél is en niet treurt om wat er niet meer is, dan blik je plots verder dan voorheen en zie je dat de verstilde natuur alles behalve dood is. Winter draagt in wezen verandering en toekomst in zich.

In de winter huist de kracht van de zomer. Geen uitbundige zomers zonder naar binnen gekeerde winters. Je mag van tijd tot tijd gas terugnemen en toch ben je doeltreffend bezig.

Een hoopvolle en betekenisvolle gedachte, vind ik. Op vlak van aanpassingsvermogen, veerkracht, vertrouwen en efficiëntie kunnen wij nog veel leren van de winterende natuur.

Winter als geschenk

De winter schenkt je, naast koude kaalheid, ruimte om je terug te trekken, te zorgen, te herstellen en te plannen. Het is alsof de winter wil zeggen: ‘Nu is het aan jou. Neem ook je tijd en maak er iets moois van!’

Om dat te kunnen doen moet je verbinden met de natuur. Haar veelzeggend verhaal in jouw narratief weven en plaats maken voor traagheid, stilte en rust.

Hoe vertraag jij en kom je de winter door?

Laad je je batterijen op met lange winterwandelingen en heldere vergezichten? Wil je wegdromen in een sprookjesachtig ondergesneeuwd woud? Of speel je liever in de sneeuw?

Trotseer je de barre winterkou vanuit je luie zetel, onder een warme deken, met een boek of muziek? Heb je eerder nood aan diepgaande gesprekken met vrienden bij een tas thee rond de kachel?

Sla je aan het bakken of krijg je energie van je kasten opruimen?

Eigenlijk maakt het niet uit op welke manier je de winter doorbrengt. Zolang je thuiskomt bij jezelf en kan herbronnen.

Winterreise

Voor wie van natuur, menselijke warmte, kunst en lekker eten houdt organiseert Moviganta dit jaar weer haar #andereschoenen wandelworkshop Winterreise.

Deze winterse krachtdag is geinspireerd op Die Winterreise. De cyclus van 24 gedichten, geschreven door Wilhelm Müller en door Franz Schubert op muziek gezet, weerspiegelt de zoektocht van een gejaagde reiziger op zoek naar innerlijke rust en stilte.

Wandelmentor Christine Fettweis en dichter/woudloper Joost Tresignie begeleiden je op deze reflectieve, poëtische en muzikale wandeldag.

Nieuw! Dit jaar luistert gastsopraan Lieve Jacobs de wandeling op met een live vertoning van het lied Der Lindenbaum en Der Leiermann uit.

Boekentip !

Ter inspiratie bij winter en winteren:

Katherine May, Winteren, Nederlandse vertaling Ariane Schulter, 2021, Nieuw Amsterdam. Over de kracht van rust en afzondering in moeilijke tijden. Warm aanbevolen.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *