terugblik #andereschoenen wandeldag 15 augustus ’23

terugblik #andereschoenen wandeldag 15 augustus ’23

Zomerzin, een mooie titel. De dag kondigt zich fris en grijs aan, licht bewolkt, maar het blauw breekt langzaam door. De kleuren en geuren worden pas echt wakker als ik aankom op De Wakkere Akker. De naam doet zichzelf alle eer aan. Het is een bijzondere plek en de insteek ligt voor de hand: Oogst. Temidden van een grote, goed gevulde en verzorgde pluktuin staat een sprookjesachtig hutje, omgeven door kleurige bloemen en planten. Christine heeft alles keurig en smaakvol klaargezet en meteen krijg ik een deugddoend frisgeurig watertje aangeboden, koffie, thee, fruit en wafeltjes staan te lonken. De andere gasten druppelen ook binnen.

We gaan van start met de introductie in een kennismakingscirkel.

De tijd is rijp om te oogsten. Dit is het sluitstuk van de 3 eerdere Moviganta wandelworkshops rond de seizoenen (Herfsttijd, Winterreise en Lentelust).

Een nieuw en inspirerend perspectief is alvast dit:

Wandelen is niet van A naar B gaan, het is de ervaring aan de hand van bescheiden observaties, geuren en kleuren van de natuur en omgeving tussen die twee punten. “We ruilen ons huis voor een dag met de natuur, we schenken onszelf een bezoek aan een nieuwe woning” legt Christine uit. Alles afzetten, achterlaten en onbevangen open staan voor wat komt. En om dat optimaal te kunnen doen zullen we ons instellen op vertragen om het landschap in al zijn facetten goed te laten schitteren.

Dat belooft. Ik sta te popelen om te kunnen vertrekken, het nieuwe huis binnen te stappen. Een mooi gedicht van Rupi Kaur kondigt het startschot aan. Vertraag!

De wandeling gaat richting Kastanjebos. Ik had er nog nooit van gehoord, maar het blijkt een groene oase van rust temidden van bewoond gebied.

Joost Tresignie is ook van de partij. Hij vestigt onze aandacht op een aantal gewone en bijna banale planten die we onderweg overal tegen komen. De brandnetel, het heksenkruid, smalle weegbree en moerasspirea komen een voor een aan bod, goed doorspekt van interessante verhalen en wetenswaardigheden. Ik dacht dat ik alles al wist over deze dagdagelijkse (on)kruiden maar niets is minder waar.

Volg deze link voor de verhalen van Joost Tresignie.

Het Kastanjebos is een plek waar het zalig vertoeven is. Een uitnodigend wandelpad slingert er doorheen en laat een waaier aan verscheidenheid zien. Hoge populieren afgewisseld met grote essen en eiken, half vergane berken en inderdaad ook toch nog een paar overgebleven majestueuze kastanjes. Het is een zacht begaanbaar pad, en gelukkig niet te drassig want het leidt dwars door een waterwinningsgebied. Zeer opvallend is de aangename temperatuur en frisse vochtigheid die we broodnodig hebben als welkome afkoeling van de warme zonnestralen buiten het bos.

Ons nieuwe huis van vandaag heeft een perfect werkende volledig natuurlijke airco. We kunnen niet sterk genoeg in de verf zetten hoe belangrijk bomen, bossen en wouden voor ons zijn.

Foto © Christophe Fontyn

Ergens halverwege houdt Christine halt op een mooie open plek en trakteert ons op een paar kleine versnaperingen en fris water met tijm en citroensmaak. Dadels en gedroogde abrikozen zijn een welkome en lekkere versterking. Dat doet deugd. We rusten even uit op een mooie bank terwijl Joost ons trakteert op een goedgekozen bloemlezing aan gepaste poëzie. Verrassende gedichten van Maurice Carême en hemzelf geven ons veel stof tot reflectie en ook ontspanning.

We zijn klaar voor de terugweg.

Het terugpad door het prachtige Kastanjebos is wat ruiger en avontuurlijker. Maar we vormen intussen een goed geoliede groep. Er is duidelijk een warme verbinding tussen de deelnemers ontstaan. Het is alsof we al een paar dagen in hetzelfde huis hebben gewoond…

Het landschap is schilderachtig mooi en zeer afwisselend. Eenzame eiken, oude schuren in een hooiland doorspikkeld met ruigtekruiden en bloemen.

We verwandelen gestaag verder en snel komt De Wakkere Akker weer in zicht.

Daar wacht ons nog een origineel creatief moment. Terwijl Christine de soep opwarmt krijgen we de gelegenheid om onder begeleiding van onze fotograaf Christophe Fontyn even terug te gaan in de tijd. Christophe bracht een aantal Polaroid camera’s uit zijn verzameling mee en liet ons daarmee “instant”-kiekjes maken. Magisch, met een (stevige) druk op de knop krijg je binnen enkele minuten een levendige herinnering mee. Verbinding onder elkaar krijgt op deze manier een duurzaam karakter.

Een stevige maaltijdsoep, diverse soorten brood en kazen en een paar lekkere potjes beleg gaan er goed in. We genieten volop van deze zomerse tafel…

We sluiten af met een evaluatiecirkel. “Wat heb je vandaag geoogst?”. Christine neemt het heft in handen en leest een pakkend verhaaltje voor van Toon Tellegen: “De Olifant”. Een eenvoudige les in bescheidenheid en bewustwording van de schoonheid die er rondom ons steeds aanwezig is. We moeten er alleen open voor staan en rustig aandacht aan schenken. Net zoals we vandaag samen door een nieuw huis gekuierd hebben.

De Olifant – Toon Tellegen

Stemt tot nadenken. Alweer een verrassend deugddoende en leerrijke wandeldag. Bedankt Christine en Joost. Zo graag tot een volgende keer weer!

Klaas Janssens

Volg deze link voor een fotoreportage van deze dag door Christophe Fontyn.

Volg deze link naar de kalender voor nieuwe #andereschoenen evenementen

2 reacties

Heb je een Wandelmentor nodig? Ja, want wandelen met Christine is meer dan stappen. Het lijkt eenvoudig maar door bij aanvang de juiste vraag te stellen ben je onmiddellijk vertrokken met een andere gedachte. Het antwoord vind je zelf onderweg. De organisatie is heel goed voorbereid met oog voor details, met onder andere een koele drinkbus met water en citroen. En na de wandeling was er een heerlijke lunch, veel meer dan een gewone picknick. Dan was er nog een fijne afsluiter en een kleine attentie als herinnering. Ik kan deze ervaring van harte aanbevelen voor mensen die anders maar in het wilde weg rondstappen in hun buurt. En je leert nog leuke mensen kennen ook.

Nog heel veel inspiratie en succes! Ik ga zeker nog meewandelen.
Joke

Wat een fijne feedback, Joke! Vooral mooi dat mijn vraag tijdens de openingscirkel meteen de juiste snaar geraakt heeft.

Graag tot een volgende wandeling op #andereschoenen.
Christine

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *